Obaveze po osnovu zabrane pušenja u poslovnim prostorijamaPosted by on


image_pdfimage_print

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu donet je 2010. godine. Njime je uvedena zabrana pušenja u svakom zatvorenom radnom prostoru.

Od opšte zabrane postoje određeni izuzeci.

Naime, poslodavac može da odredi posebnu prostoriju u okviru poslovnog prostora u kojoj će biti dozvoljeno pušenje. Ova prostorija služi isključivo za pušenje, i u njoj se ne može obavljati delatnost. To znači da poslodavac ne može dozvoliti pušenje u sali za sastanke ili jednoj od kancelarija i ovu prostoriju proglasiti prostorijom za pušenje. Posebna prostorija za pušenje mora biti adekvatno obeležena, a mora da ispunjava i druge uslove propisane zakonom (da se može zatvoriti, da ima posebnu ventilaciju koja je odvojena od ventilacije ostatka poslovnog prostora itd.).

Posebni izuzeci od zabrane propisani su i za ugostiteljske objekte, ali se njima nećemo posebno baviti u ovom tekstu.

Zakonom su uređene obaveze poslodavaca:

  1. da na svim ulaznim vratima svakog zatvorenog radnog i javnog prostora i prevoznog sredstva u kome je pušenje zabranjeno, kao i na drugim vidnim mestima istakne znak zabrane pušenja,
  2. da u prostoru u kome je dozvoljeno pušenje pod uslovima propisanim ovim zakonom, istakne znak da je pušenje dozvoljeno,

Propisan je tačan izgled znaka zabrane pušenja kao i znaka da je pušenje dozvoljeno, te treba koristiti ove obrasce, a ne različite proizvoljne simbole.

Sprovođenje zabrane pušenja kontroliše odgovorno lice poslodavca (direktor ili preduzetnik).Ukoliko odgovorno lice želi da prenese obavezu na neko drugo lice, o tome mora doneti odluku. Ukoliko je kod poslodavca organizovan rad u smenama, odgovorno lice mora imenovati po jedno lice za kontrolu zabrane pušenja u svakoj smeni.

Odgovorno lice i imenovana lica dužna su da usmeno opomenu svako lice koje puši u prostoru u kojem je to zabranjeno, kao i da ga udalje iz radnog prostora ukoliko se lice ogluši o usmenu opomenu.

Za kršenje odredbi Zakona predviđene su kazne od 500.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, kao i kazna od 5.000 dinara za fizičko lice koje puši u prostoru u kojem to nije dozvoljeno.

U nastavku dajemo izgled propisanog obrasca zabrane pušenja. Samolepljivi obrazac možete pronaći u bolje opremljenim knjižarama.

AktuelnostiPočetna istaknutoVesti iz poslovanja

Ostavite odgovor