Od 21. avgusta 2019. godine svaka kompanija u Srbiji treba da odredi osobu koja će se brinuti o zaštiti podataka o ličnostiPosted by on


image_pdfimage_print
Firmama prete MILIONSKE KAZNE, a novim zakonom uvodi se i „PRAVO NA ZABORAV“

Firme koje budu zloupotrebile lične podatke svojih klijenata suočiće se sa milionskim kaznama, predviđeno je novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji će početi da se primenjuje od 21. avgusta, saznaje „Blic“.

Za firme koje posluju u Srbiji, a koje budu na nepropisan način skupljale i čuvale lične podatke maksimalna kazna je dva miliona dinara. Za naše kompanije koje posluju i na tržištu EU, sankcije su mnogostruko veće, jer zapravo krše njihovu Opštu uredbu o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR). Maksimalna kazna tako je po „zapadnoj“ tarifi, čak 20 miliona evra ili četiri odsto godišnjeg prometa.

Novina je i to da od 21. avgusta svaka kompanija u Srbiji treba da odredi osobu koja će da se brine za zaštitu podataka o ličnosti.

Koristnici interneta, odnosno najčešće građani, trebalo bi da dobiju niz novih potencijalnih prava i da bolje budu obavešteni o tome koji podaci se prikupljaju, za koje svrhe, na koliko i da li kompanije dele te podatke sa trećim licima.

Pored toga, građani imaju pravo da zahtevaju promene podataka koji su stari. Novina je i „pravo na zaborav“, odnosno pravo na brisanje podataka u određenim uslovima.

AktuelnostiPočetna istaknutoVesti iz poslovanja

Ostavite odgovor