Upućena Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnikaPosted by on


image_pdfimage_print

Izvor: Portal Centar za pravosudna istraživanja

Centar za pravosudna istraživanja obaveštava javnost da je 24.1.2019. godine Ustavnom sudu uputio Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o centralnom registru stvarnih vlasnika („Sl. glasnik RS“, br. 41/2018).

Ovaj zakon je obavezao udruženja, fondacija, zadužbine i ustanove da u novoosnovani registar upišu svoje zastupnike, koji se time deklarišu kao stvarni vlasnici pravnih lica koje zastupaju.

Centar za pravosudna istraživanja smatra da je ovakvim rešenjima povređen Ustav Srbije – vladavina prava i neotuđivost ljudskih prava (član 3. stav 1.), sloboda udruživanja bez prethodnog odobrenja, uz upis u registar koji vodi državni organ (član 55. stav 1.), kao i ustavne odredbe o svojini (član 86. stav 1. i 2.).

Osporavanim zakonom otežava se i povređuje sloboda udruživanja. Bilo kakvo pominjanje stvarnog vlasništva na udruženjima suprotno je slobodi udruživanja i nedobitnom karakteru udruženja. Pored toga, potencijalni osnivači i članovi odvraćaju se od udruživanja, kako usled opasnosti da niko ne prihvati da sebe ili drugoga lažno deklariše kao stvarnog vlasnika udruženja, tako i usled nametanja obaveze ovlašćenom licu već registrovanog udruženja da podnese novi zahtev (član 17. stav 1. Zakona) pod pretnjom krivične i prekršajne odgovornosti (čl. 13. i 14. Zakona), i da za izdavanje potvrde ili izvoda iz registra plaća naknadu (član 8. Zakona).

AktuelnostiPočetna istaknutoVesti iz poslovanja

Ostavite odgovor