Agencija za privredne registre pokrenula je do sada prinudnu likvidaciju kod preko 23.000 firmiPosted by on


image_pdfimage_print

Izvor:   | 6. juna 2019.

Agencija za privredne registre (APR) objavila je na svom sajtu da je zaključno sa 03. junom 2019 godine završila sa postupkom pokretanja prinudne likvidacije kod svih 23.048 privrednih društava, kod kojih su se ispunili razlozi za prinudnu likvidaciju propisani Zakonom o privrednim društvima.

Podsećamo, to su privredna društva koja do kraja 2017. godine nisu predala finansijski izveštaje (bilanse) za dve uzastopne godine, 2015. i 2016. godinu.

Agencija je u Registru privrednih subjekata uz poslovno ime firmi nad kojima je pokrenut postupak dodala „u prinudnoj likvidaciji“, a Registratora o pokretanju prinudne likvidacije poslata su im poštom.

Takođe, na sajtu APR-a objavljeni su oglasi za poverioce u trajanju od 60 dana. Nakon isteka ovog perioda, u roku od 30 dana, navedena društva biće izbrisana iz Registra privrednih subjekata.

Na sajtu APR-a navodi se da će ova institucija nastaviti sa sprovođenjem postupaka prinudne likvidacije po službenoj dužnosti i kod ostalih privrednih društava koja ispunjavaju razloge propisane članom 546. Zakona o privrednim društvima.

Podsećamo sva privredna društva, udruženja i preduzetnike (koji vode poslovne knjige) da su dužni da predaju redovan godišnji finansijski izveštaj za prethodnu godinu do kraja kalendarske godine, ili, izjavu o neaktivnosti, ako tokom poslovne godine nisu beležili transakcije. Nakon isteka godine, firme nisu u mogućnosti da ispune ovu  obavezu. Naime, Agencija za privredne registre ne vrši prijem bilansa nakon isteka naredne poslovne godine. Na primer, nakon 31.12.2018. ne možete predati bilanse za 2017. godinu.

AktuelnostiPočetna istaknutoVesti iz poslovanja

Ostavite odgovor