Svi poslodavci dužni su da donesu Plan primene preventivnih mera do 10. avgusta 2020. godinePosted by on


image_pdfimage_print

Izvor: od strane  | 9. jula 2020.

Novim Pravilnikom koji je stupio na snagu 11. jula 2020. godine uvedena je obaveza svim poslodavcima da donesu Plan za primenu preventivnih mera radi sprečavanja širenja bolesti Covid19.
Plan treba da obuhvati aktivnosti i postupke koje sprovode firme, kao i obaveze zaposlenih.
Plan je deo akta o bezbednosti i zdravlju na radu.

U nastavku citiramo tekst sa portala samsvojgazda.rs:

Novim Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenje epidemije zarazne bolesti uvedena je obaveza svim poslodavcima da donesu Plan primene preventivnih mera do 10. avgusta 2020. godine.

Plan je deo dokumentacije o proceni iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Plan obuhvata sva radna mesta, osim rada na terenu i rada od kuće.

Planom se utvrđuju mere i aktivnosti kojima se sprečava širenje bolesti kao i koraci koje treba preduzeti ako se zarazna bolest pojavi u kolektivu.

Poslodavac treba zaposlenima da obezbedi pisana uputstva i instrukcije o postupcima za sprečavanje širenja zaraze, da, ukoliko je to moguće, rasporedi radnike u smene, kako bi što manji broj ljudi istovremeno boravio u radnim prostorijama, da sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju prostora, da obezbedi zaštitnu opremu zaposlenima.

Primenu preventivnih mera kontroliše osoba koja je kod poslodavca zaduženja za bezbednost i zdravlje na radu (lice za bezbednost).

Osim obaveza za poslodavca, uvode se i dužnost zaposlenih da se pridržavaju mera, ispravno koriste zaštitna sredstva i dodatno brinu o higijeni.

Tekst Pravilnika možete pogledati ovde: https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/viewdoc?uuid=314af6ba-4e9f-40ce-b318-c532b3a0170e

 

AktuelnostiPočetna istaknutoVesti iz poslovanja

Ostavite odgovor